Pakruojis

Pakruojis - miestas šiaurės Lietuvoje. Pavadinimas kilo nuo Kruojos upės, kurios vardas siejamas su krauju. Pasakojama, kad karų su švedais metu šioje žemėje vyko tokie baisūs mūšiai, kad net upės vanduo buvo nudažytas krauju. Miestas išsidėstęs abipus upės, prie Kruojos įkurtas ir ko gero labiausiai žinomas Pakruojo simbolis - dvaras, kuriame buvo filmuojamas pirmasis filmas apie svieto lygintoją Tadą Blindą. Beje dvaro ieškoti reikėtų ne Pakruojo mieste, o Pakruojo kaime, esančiame šalia miesto. Bet apie dvarą (kuris ir buvo šios kelionės tikslas) šiek tiek vėliau.

 



Manoma, kad miestelis įkurtas 1585 m. (rašytiniuose šaltiniuose minimi ir miestelis, ir Pakruojo dvaras). Aptiktas ir ankstesnis Pakruojo paminėjimas 1531 m. 
--
Пакруо́йис - город в севере Литвы, расположен на реке Круоя.
Первое упоминание относится к  1531 г.
--
Pakruojis - is a little town in the North of Lithuania. It is situated on the Kruoja river.

















Bene smagiausias Pakruojo akcentas - alaus laikrodis. 
Gulintis žmogus rankose laiko bokalus, tarp jų įdėtas smėlio laikrodis. Kas pusvalandį žmogus apsiverčia 180-čia  laipsnių ir smėlis iš vieno bokalo byra į kitą. 
Skulptorius Kęstutis Krasauskas. 
--
Часы в центре города.
--


Clock in the centre of Pakruojis.







Seniausi išlikę pastatai.


Seniausia Lietuvos medinė sinagoga.

Centrinėje Pakruojo dalyje ant Kruojos upelio dešiniojo kranto išlikusi senoji sinagoga.
Pokario metais čia buvo įrengtas kino teatras, vėliau sandėlys. Pakruojo sinagogos tūris išliko nepakitęs, tačiau langai apkalti lentomis, o interjeras sunaikintas.
Sinagoga vadinamojo “šulės” tipo: be krosnies, be “mezuzų ant staktų, įeinant į vidų laipteliais nusileidžiama žemyn, nėra lubų.



 
Pakruojo sinagoga statyta 1801 m., baroko ir klasicizmo epochų sandūroje, 1885-aisiais buvo remontuota ir perdažyta. Šešiolikos metrų ilgio ir dvylikos metrų pločio pastatas iki šių dienų išsaugojo dviejų pakopų keturšlaitį stogą, tačiau buvę segmentinių arkų langai apkalti lentomis, o itin puošnus interjeras – sunaikintas.

--
Largest and oldest wooden synagogue that survives in Lithuania.
--
Самая старая и большая деревянная синагога сохранившийся в Литве.

Senosios gaisrinės stoginė

XX amžiaus pradžioje Pakruojo miestelyje suburta ugniagesių draugiją. 1928 m. gausėjant gaisro gesinimo priemonėms buvo pastatyta gaisrininkų stoginė turimam inventoriui laikyti, patalpos budinčiajam. Taip pat buvo įrengta salė. Stoginė betoninė, stogas dengtas skarda. Kad galima būtų stebėti miestelį ir jo apylinkes pastatytas stebėjimo bokštas. 

 Prie stoginės galo buvo įrengtas medinių rąstų vandens rezervuaras. Ir senojoje gaisrinėje, ir  stoginėje buvo telefonas. Kilus gaisrui sargas apie gaisrą pranešdavo pūsdamas varinę triūbą. Vėliau buvo įrengta ranka sukama gaisrinė sirena. 
Stoginės pastatas buvo padalintas į tris dalis. Vidurinėje dalyje buvo salė, kurioje vykdavo susirinkimai, gegužinės, šokiai, buvo rodomi filmai. Pagalbinėse patalpose buvo kasa, aparatinė, rūbinė, bufetas. Laikui einant keitėsi gaisrinės išplanavimas. Buvo nugriauta senoji gaisrinė, liko tik stoginė. Salė buvo pertvarkyta į garažą. 1995 m. stoginė buvo uždaryta pastačius naują priešgaisrinį depą. 

--
Старое здание пожарной станции. 1928 г.
--
Old building of fire station. 1928 g.


Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia

Tai trečioji Pakruojo bažnyčia pastatyta 1887 m. Prieš tai stovėjusios dvi bažnyčios buvo medinės. Bažnyčios statybą finansavo, davė miško, plytų, kalkių tuometinis Pakruojo dvaro savininkas fon Roppas. 
Bažnyčia yra eklektiškos architektūros su romantiško stiliaus priemaiša. Akmeninė. Zakristijos pristatytos iš plytų jau vėliau. Grindys anksčiau buvo ąžuolinės, vėliau pakeistos eglinėmis. Altoriai  - žinomo dievdirbio Danausko darbas. Jis gyveno netoli Rozalimo XIX a.
--
Костел сб. Иона Крестителя. 19 век.
--
Church of John the Baptist. 19 century.


 

Šventoriuje stovi Kristaus Karaliaus statula, kurią 1939 m. pastatė Lietuvos katalikiškojo jaunimo sąjungos Pakruojo kuopa "Pavasaris". Statulos postamentą puošia keturių evangelistų simboliai: Mato - žmogaus galva, Jono - erelis, Morkaus - liūtas, Luko - jaučio.
 


   Taip pat 1937 m. tretininkų statyta Marijos skulptūra , XIX a. koplytstulpis su šv. Jonu Nepamuku ir kenčiančio Kristaus skulptūrėle, 350 metų sukakties minėjimo koplytstulpis ir kitas koplytstulpis pastatytas minint 600 m. krikščionybės įvedimo sukaktį.

















































Pakruojo vaizdai





























Komentarai