Baltarusija - LDK paveldas

Trijų dienų kelionė į Baltarusiją.
The three-day trip to Belarus.
Про поездку в Беларусь:
http://forum.knitting-info.ru/index.php?showtopic=62290&hl=%C1%E5%EB%E0%F0%F3%F1%FC

1 diena: Krėva - Alšėnai - Lida - Naugardukas.
2 diena: Myrius - Nesvyžius - Slonimas - Synkovičiai - Iškoldė.
3 diena: Kosavas - Ružanai - Gardinas.

Prie Lietuvos - Baltarusijos sienos yra jau nuo 14 a. minima gyvenvietė Medininkai. Čia yra išlikę senos mūrinės pilies griuvėsiai. Tai seniausia gardinio tipo pilis Baltijos šalyse. Medininkų gynybinė pilis statyta iš akmenų ir plytų. Medininkų pilis buvo dažnai užpuolama kryžiuočių ir plėšikų iš rytų. 16 a. pr. pilis po užpuolimo buvo apleista.

Medininkai castle ruins.


Krėva - miestelis Gardino srities Smurgainių rajone. Yra išlikę 14 a. pradžios pilies griuvėsiai. Pilis pastatyta dviejų upelių santakoje, manoma prieš tai buvusios medinės pilies vietoje. Tai aptvarinę (gardinio tipo) su dviem bokštais ir dvejais vartais mūrinė pilis.
Pilyje 1382 m. buvo kalinamas Lietuvos didysis kunigaikštis Kęstutis ir jo sūnus Vytautas. Vytautas iš pilies pabėgo, o Kęstutis rugpjūčio 15 d. buvo nužudytas.
1385 m. pilyje sudaryta Krėvos sutartis.
19 a. pr. pilis buvo apleista, 1929-1930 m. kraštą valdant Lenkijai, pilies griuvėsiai konservuoti, tačiau labai nukentėjo Pirmojo pasaulinio karo metu.

Kreva castle ruins.


Alšėnai - miestelis Ašmenos rajone, Gardino sritis.
Lietuvos didžiosios kunigaikštystės vicekancleris Povilas Steponas Sapiega 1610 m. ant Olšankos upelio kranto pastatė įspūdingus barokinius pilies rūmus. Pilis turėjo šildymo sistemą, vandentiekį ir kanalizaciją, pilies menės buvo puoštos italų meistrų freskomis, grindys dengtos terakota. Prie pilies buvo iškasti trys ežerai, kurių dugnas išklotas plytelėmis. Sapiegų rezidencijoje buvo turtinga biblioteka ir paveikslų galerija.
Vėliau pilis buvo kelis kartus perstatyta, tačiau Švedų karo metu ji buvo apiplėšta ir padegta. Pilies dalis nebebuvo atstatoma. 19 a. ji atiteko Žabų giminei, o 1880 m. paskutinis pilies savininkas Gorbanovas išardė dalį sienų karčiamos statybai.
Sovietiniais metais išlikusioje pilies dalyje veikė amatų mokykla, kurios mokiniai ardė likusius griuvėsius. Plytos panaudotos miestelio kultūros namų statybai.

Alsenai castle ruins.


Lydos pilis buvo pastatyta apie 1330 m. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino įsakymu. Pilis buvo gynybinės linijos dalis. Liniją sudarė Naugarduko, Krėvos, Medininkų ir Trakų pilys.
Pilis pastatyta ant supiltinės kalvos, turėjo netaisyklingą stačiakampę formą, du keturkampius bokštus.
Pilis atstatyta.

Lyda castle.



Naugardukas
13-14 a. buvo viena iš Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijų.
13 a. viduryje Naugardukas buvo prijungtas prie Lietuvos ir valdomas Vaišelgos, karaliaus Mindaugo sūnaus. Baltarusiai teigia, kad Naugardukas buvo pirmoji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinė ir Mindaugo karūnavimo vieta. Mūrinė pilis buvo pastatyta Vytauto valdymo metais (1392-1430).

Naugardukas castle ruins.


Miras (Myrius) - miestelis Kareličių rajone, Gardino srityje. Miro pilis (15–16 a.) – viena iš didžiausių ir geriausiai išlikusių pilių Baltarusijoje. 2000 m. ji įtraukta į UNESCO saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą.

Miras castle. UNESCO legacy.


Šv. Nikolajaus bažnyčia.
St. Nicholas Church.


Nesvyžius.
Nesvyžiaus pilis 1513-1939 m. priklausė Radvilų giminei. Nesvyžiaus ir Olykos žemes kaip kraitį Jonui Radvilai atnešė trečioji žmona - Ona Kiškaitė. Valdos perėjo jų vyriausiajam sūnui - Mikalojui Radvilai, pramintam Juoduoju, vienam garsiausių Radvilų giminėje, faktiniam Lietuvos valdovui, kuris turėjęs nepaprastai didelės įtakos karaliui Žygimantui Augustui. 1551 m. karaliaus valia į Nesvyžių buvo atiduotas saugoti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės archyvas.
1582 m. Radvilos Juodojo sūnus Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis Lietuvos didysis maršalka, Trakų ir Vilniaus vaivada, vietoje buvusios viduramžių gynybinės pilies baroko-renesanso stiliumi pradėjo statyti kvadratinę pilį. Statyba, išskyrus galerijas, kurios pastatytos po pusšimčio metų, baigta 1604 m. Pilies kampuose buvo pastatyti aštuoniakampiai bokštai.
1706 m. Šiaurės karo metu Švedijos karalius Karolis XII Gustavas užėmė pilį ir sugriovė jos įtvirtinimus. Praėjus keletui dešimtmečių Radvilos pasikvietė keletą Vokietijos ir Italijos architektų, kurie iš esmės perstatė ir praplėtė pilį. 19 a. pilis buvo negyvenama iki perėjo į Antonijaus Radvilos ir jo žmonos Marijos de Kastelane rankas. Pastarieji pilies šeimininkai 1881-1886 m. atnaujino pilies interjerą ir aplink pilį pasodino apie 1 km² anglišką parką.
1939 m. Radvilas iš pilies išvarė Raudonoji armija. Sovietų valdžios metais pilyje buvo sanatorija, o parkas buvo apleistas ir sunyko. 1994 m. pilies kompleksas paskelbtas nacionaliniu istoriniu ir kultūriniu paminklu, 2005 m. įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Nesvyzius castle. UNESCO legacy.

Nesvyžiaus komplekso maketas.


Vienas iš pagrindinių pastatų Nesvyžiaus pilies komplekse yra Kristaus kūno jėzuitų bažnyčia, pastatyta 1587-1603 m. Ji taip pat tarnauja kaip kripta, kurioje palaidoti 72 Radvilų šeimos nariai. Visi sarkofagai yra panašūs, pagaminti iš beržo ir pažymėti šeimos herbu. Bažnyčios autorius – italų architektas Gian Maria Bernardoni, bažnyčios projektas panašus į pirmosios pasaulyje barokinės bažnyčios su kupolu Il Gesu bažnyčios Romoje projektą. Tai buvo pirmoji tokio stiliaus bažnyčia Rytų Europoje. Be sarkofagų bažnyčioje dar yra vertingos vėlyvojo baroko freskos, atliktos apie 1760 m. ir Venecijos meistrų 1583 m. sukurtas Nukryžiuotojo Jėzaus altorius.

Body of Christ Church of the Jesuits. Radvilos family crypt.


Netoli Slanimo (maždaug 13 km) yra Synkovičių kaimas, kuriame verta apžiūrėti šv. Mykolo Archangelo cerkvę. Tai viena ankstyviausių Baltarusijoje gotiška stačiatikių cerkvė.
Egzistuoja legenda, kad Synkovičių cerkvę pastatė Didysis Lietuvos kunigaikštis Vytautas, atsidėkodamas už tai, kad šių apylinkių miškuose jam pavyko pasislėpti nuo Jogailos siustų persekiotojų. Tačiau architektūros istorikai teigia, kad cerkvė buvo pastatyta 16 a. pr., greičiausiai didžiojo Lietuvos etmono Konstantino Ostogiškio lėšomis, kuris buvo panašių cerkvių Vilniuje fundatoriumi.
Ši cerkvė - unikalus architektūros paminklas, būdingas tik LDK. Kitur gotikinių cerkvių nebuvo statoma. Tai gynybinis sakralinis pastatas.

St. Michael the Archangel Orthodox Church


Kosava - mietas Bresto srityje, Ivacevičių rajone.
Čia išlikę grafų Puslovskių rūmų (Kosavo rūmų) griuvėsiai.
Rūmai priklausė vaivada, stambiam pramonininkui Kazimierui Puslovskiui. Rūmų stilius vadinamas retrogotika. Rūmuose buvo 132 kambariai. Ypač garsėjo pokylių salė, jos grindys buvo stiklinės, o po stiklu plaukiojo egzotiškos žuvys.
Vėliau dvaras buvo parduotas, kad būtų apmokėtos kortų skolos. Nuo to laiko savininkai dažnai keitėsi.
Pirmojo pasaulinio karo metais rūmai buvo išgrobti ir apgriauti. Sunaikintas sodas, kuriame buvo 150 rūšių retų augalų ir oranžerija.

Puslovski castle ruins.

Antrojo pasaulinio karo metais rūmai išliko nepaliesti.
Puslovskių rūmus, o kartu ir netoliese buvusią Tado Kosciuškos sodybą padegė partizanai. Medinis namas šiaudiniu stogu sudegė akimirksniu, rūmai degė 10 dienų, o dūmų debesis virš rūmų tvyrojo visą mėnesį. Rūmai buvo padegti baiminantis galimos fašistų pasalos, o Kosciuškos name buvo įsikūręs vokiečių štabas.

Kosciuškos namas atstatytas pagal išlikusius piešinius.
Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko (1746–1817) was a Polish military leader. He is a national hero in Poland, Belarus, Lithuania, and the United States.He led the 1794 Kościuszko Uprising against Imperial Russia and Kingdom of Prussia as Supreme Commander of the National Armed Force.
Hous of Kościuszko family in Kosava.



Ružano rūmai - lietuvių magnatų Sapiegų giminės rezidencija, pastatyta 17 - 18 a.a. 1770 metais rūmai buvo pastatyti buvusios sugriautos rezidencijos vietoje. Architektas Bekeris. Rūmai buvo tada madingo klasicizmo stiliaus. Rūmuose buvo turtinga biblioteka, oranžerija ir teatras. Aplink - angliškas parkas.
1784 m. rūmuose viešėjo lenkų karalius Stanislavas Poniatovskis. Po Lenkijos padalijimo Sapiegos perėjo į gilią opoziciją. Patyrus pralaimėjimą 1831 metų sukilime, Sapiegų rūmai buvo konfiskuoti, juose įrengtas audimo fabrikas.
Pirmojo pasaulinio karo metais rūmuose kilo didelis gaisras, dalis sienų griuvo. tarpukario laikotarpiu rūmus buvo bandoma atstatyti. Tačiau, vėl kilus karui iš rūmų liko tik griuvėsiai.

Sapiega castle ruins.


Gardinas vienas seniausių Baltarusijos miestų, įkurtas ant stataus Nemuno kranto. 13 a. pirmoje pusėje Gardinas tapo LDK dalimi.
Nuo 1284 m. iki 14 a. pab. Gardino miestas ir pilis buvo nuolat puldinėjami Teutonų ordino.
Apie 1376 m. Gardinas perėjo kunigaikščiui Vytautui, kuris po 1392 m. šį miestą padarė antrąja sostine (po Trakų). Gardino kariai dalyvavo Žalgirio mūšyje.



1391 m. miestui suteiktos dalinės, o 1496 m. pilnos Magdeburgo teisės.
1655—1657 m. Gardiną užėmė rusų armija, o švedų - lenkų karų laikotarpiu 1655-1660 m.- švedų kariuomenė, kuri sugriovė Gardiną.
1705 m. į Gardiną buvo atvykęs caras Petras I, jis šv. Pranciškaus Ksaverijaus bažnyčioje susitiko su lenkų karaliumi Augustu II.


12 a. šv. Boriso ir Glebo (Koložos) cerkvė.
St. Boris and Gleb (Koložos) Church.

Komentarai

  1. Боже мой какая красота!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Я просто влюбилась в Беларусию. Мечтаю ещё раз съездить.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grazu. Teko siuos objektus aplankyt rudeni. Vaizdas uzburiantis

    AtsakytiPanaikinti
  4. Prieš kelionę šiek tiek peržvelgiau maršrutą, peržiūrėjau nuotraukas, istoriją, bet vis tiek vaizdai pribloškė. Jaučiu šioms vietoms šiokią tokią nostalgiją, manau kelionę pakartosiu, tik šį kartą bandysiu lėtinti tempą :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą